Uvařte si mňamku s Radiem Zlín a vyhrávejte!

16.09.2013 | kategorie: Radio Zlín, Top novinky, Úvod
Zamek_jidlo01

Získejte zdarma kurz vaření! Pošlete nám svůj oblíbený recept, případně doporučení do kuchyně, a zapojte se do hry! Co a jak uvařit vám ve vysílání Radia Zlín poradí nejen Petr Uhřík, ale také profesionální kuchaři a kuchařky. Poslouchejte Radio Zlín a dozvíte se zajímavé tipy a triky pro vaření (Jak zařídit, aby se smažák neroztékal na pánvi, na kolik dní naložit maso před grilováním, které pití se hodí k letním jídlům, co je to vlastně barbecue a pasta atd…). Svůj oblíbený recept pak pošlete na soutez@radiozlin.cz. Výherce získá zdarma kurz vaření v Napajedlích.

 

Další informace o kurzech vaření na Zámku Napajedla najdete na:

http://www.mokul.cz/http://www.zameknapajedla.cz/

Aktuálně se v zámecké kuchyni chystají kurzy:

29.8. Ovocné knedlíky
15.8. Řecko milujeme
22.8. Zelenina nebo ovoce
5.9. Mangold

Tak dobrou chuť a těšíme se na Vaše příspěvky!!!

Vaše recepty:
Nejlepší polévka z červené čočky, mňam!

Potřebujeme:
150 g červené čočky loupané
1 menší cibule
2 mrkve
2 brambory
1 lžíce rajčatového protlaku
1 l zeleninového vývaru
1 lžička nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžičky chilli
sůl, pepř, sušená bazalka

Cibuli si necháme na troše oleje zesklovatět. Poté k ní přidáme česnek, zázvor, koření, chilli a protlak a krátce necháme zasmažit. Poté přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a mrkev, aby se nám vše spojilo s kořením a protlakem a poté zalijeme vývarem (popřípadě vodou a přidáme bujon).

Vaříme dokud není mrkev a brambor uvařen a poté přidáme propláchlou červenou čočku. Ta už se jen krátce povaří do změknutí.

Odstavíme z plotny, polévku si rozmixujeme tyčovým mixérem (já osobně ji nemixuji zcela do hladka, ale nechám i sem tam kousek mrkve/bramboru). Dle chuti ještě dosolíme/dopepříme.

Nakonec podáváme polévku zakapanou lehce olivovým, používám i lanýžovým olejem.
Pro zjemnění můžete každému na talířek přidat i lžičku zakysané smetany :-) Barbora

Tvarůžkový tatarák podle Jany Pospíšilové z Uh. Hradiště:
Z olomouckých tvarůžků jednoduchý chutný vegetariánský tatarák.

Potřebujeme: 150 g proleželých olomouckých tvarůžků, 60 g másla, 2 ks větší brambory uvařené ve slupce, 1 ks cibule, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, mletý černý pepř

1. Tvarůžky spolu s oloupanými uvařenými brambory rozmačkáme vidličkou a promícháme se žloutky a máslem
2. Cibuli nakrájíme na plátky nebo na drobné kostičky a spolu s hořčicí ji vmícháme do vzniklé hmoty
3. Přidáme mletou papriku a černý pepř a důkladně vše promícháme
4. Tvarůžkový tatarák mažeme na topinku. A zapíjíme vychlazeným pivem!!!

Zapékané steaky ze svíčkové podle Radka Holešína:

Ingredience:
4 plátky gouda 
1 lžíce máslo
4 ks steak ze svíčkové
1 lžíce slunečnicový olej 
4 ks broskve (půlky)

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme máslo a necháme rozpustit. Steaky opečeme 2 minuty po každé straně. Když jsou hotové, osolíme je, opepříme a vyndáme z pánve i s vypečeným tukem. Dáme je do ploché ohnivzdorné mísy.
Dobře okapané broskve z kompotu položíme na steaky. Každou z nich pokryjeme plátkem sýra. Vložíme do trouby vyhřáté a 200 °C a zapékáme asi10 minut, až se sýr začne rozpouštět. Vynikající s bramborovou kaší!!
Anniny vynikající utopenci:

Na asi 4l lahev

* 15 špekáčků
* 1/2 sáčku pepře
* 1/2 sáčku pálivé papriky
* 4 cibule
* 20 nakládaných kozích rohů
* 400 ml octa
* 300 ml vody
* sůl
* 5 chilli papriček

1. Ze špekáčků sloupneme střívko a podélně je nařízneme. Papriku smícháme s pepřem a vnitřní naříznutou stranu špekáčků okořeníme a do štěrbiny vložíme několik koleček cibule. Takto nadívané špekáčky vložíme v několika patrech do sklenice, prokládáme cibulí a kozími rohy.
2. V hrnci smícháme ocet s vodou a necháme projít varem. Vzniklý lák dle chuti dosolíme. Vychladlým lákem zalijeme špekáčky ve sklenici tak, aby byla i horní vrstva zcela ponořena. Sklenici uzavřeme a uložíme na chladné a tmavé místo.
3. Milovníci ostřejších utopenců mohou do sklenice přidat nakládané nebo čerstvé chilli papričky.

Necháme 7 dnů odležet!!

 

PANENKA NA ZELENINOVÝCH NUDLÍCH (foto č.1)

Velmi ráda vařím a ještě radši sleduji jak všem doma chutná:) Takže vylepšit si své znalosti kuchařským kurzem by bylo super! S přáním hezkého dne Veronika Netušilová

1KS Vepřové panenky
10 dkg anglické slaniny
1 bal. čínských nudlí
zelenina dle chuti (cuketa, rajče, paprika, fazolové lusky, česnek, cibule)
sůl, pepř, olej, bylinky

Vepřová panenka byla osolena opepřena a naložena v oleji s česnekem lžičkou dijonské hořčice a tymiánu. Poté zprudka opečena na pánvi a přendána do pekáčku vyloženého anglickou- s trochou cibule a papriky se pekla v troubě cca. 15-20min

Na výpeku osmažíme zeleninu, okořeníme a poté zalijeme 3 deci vody- přidáme nudle a povaříme dokud nezměknou- cca.3 min.

No a pak už vše jen pěkně načančáme na talířek :) To je taky velmi důležité!! :)

Panenka ve slaninovém kabátku se švestkovovínovou omáčkou
1 ks Vepřové panenky
10dkg anglické slaniny
čerstvé švestky
2 dcl červeného vína
skořice
javorový sirup
červené brambory
sůl, pepř, olej, horčice, bylinky

Dále posílám už jen fotku dobré večeře a dalšího fajného obědu! :) Dobrou chuť! :)