Jak správně vybrat vánoční stromek

07.12.2011 | kategorie: Redakce
stromecek

Vánoce se rychle blíží. A s nimi je tady i shánění vánočního stromku. Poradíme jak správně stromeček vybrat, aby nám vydržel co nejdéle.

  • Na výběr vánočního stromku neexistuje žádný jednoduchý recept. Každopádně je třeba se podívat, jestli nemá polámané větve a zda z něj neopadává jehličí už na prodejním místě.
  • Pokud chceme, aby stromek vydržel i v teplém suchém bytě co nejdéle, doporučují odborníci sáhnout po jedli, borovici nebo pichlavém smrku. Klasický smrk ztepilý obvykle opadá dříve.
  • Zvláště v posledních letech si řada lidí oblíbila borovici černou. Ta vydrží i podle pěstitelů velmi dlouho, není výjimkou, že neopadá ani do Hromnic. V porovnání s jedlí bývá také obvykle levnější.
  • Důležité je umět se o stromek správně postarat. Skladovat bychom ho měli v chladném prostředí v nádobě s vodou. Předtím je ale třeba odříznout malý špalíček na kmínku zalepeném smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout.
  • Častou chybou, které se lidé dopouštějí, je to, že když stromek upevňují do stojanu, ořežou mu kůru. Právě ta je ale protkána pletivy, která sají vodu. Stromek bez kůry nesaje vodu a bude rychle osychat.
  • Stále větší oblibě se v poslední době těší také stromky v květináči. I ty ale potřebují poměrně velkou péči. Na teplo bychom je měli zvykat postupně. Stromek bychom měli nejprve přenést zvenku do místa s teplotou od 5 do 10 stupňů Celsia. A až po několika dnech do teplejší místnosti. Po Vánocích bychom pak až do jara měli stromek v květináči nechat v místnosti, kde teploty neklesají pod nulu.

 

Ilustrační foto. Zdroj:zsvelkysenov.cz.